Skip to main content

ACTIE TER NAGEDACHTENIS AAN OVERLEDEN COMMANDO SIMMIE

ACTIE TER NAGEDACHTENIS AAN OVERLEDEN COMMAND SIMMIE

Tekst: kapitein Charlotte Snel
Foto: stichting Make-A-Wish, privéarchief

'Als Simmie een droom had, was hij niet te stopppen'

'Dit maakt voor ons de cirkel weer rond'

Dat het werk van een militair niet zonder risico’s is, beseften de naasten van Simmie Poetsema zich wel. Maar dat het noodlot tijdens een reguliere oefening zou toeslaan, daar was niemand op bedacht. Op 27 augustus 2022 wordt de 26-jarige commando in de Amerikaanse stad Indianapolis bij een ‘drive-by shooting’ neergeschoten. Vrienden en collega’s van de korporaal lopen zondag de marathon van Rotterdam. Met Simmie, voor Simmie. “Dit maakt voor ons de cirkel weer rond.”

‘Als Simmie een droom had, was hij niet te stoppen’
Als jong ventje was Simmie al actief. Hij speelde het liefst de hele dag buiten. Voetballen, klauteren, op zoek naar avontuur. Zijn keuze voor Defensie verbaasde dan ook niemand. Via de genie en Luchtmobiele Brigade komt de Leimuidenaar uiteindelijk bij het Korps Commandotroepen (KCT) terecht. Dat hij de loodzware commando-opleiding met succes afrondt, tja... ook dat was volgens zus Zoé in lijn der verwachting. “Daar twijfelden we geen moment aan. Als Simmie een droom had, was hij niet te stoppen. Of het nu ging over sport of zijn werk, hij zette altijd alles op alles om zijn doelen te behalen. We waren ontzettend trots op hem.” 


Op 27 augustus 2022 wordt de 26-jarige Simmie Poetsema bij een ‘drive-by shooting’ neergeschoten.


Zelfs na zijn dood stopte Simmie's onbaatzuchtigheid niet

Verschil maken

Het verschil maken, dat is tijdens zijn loopbaan als militair veruit de grootste missie van de korporaal. Ook hier slaagt hij in. Tijdens de chaotische evacuatie rondom het vliegveld van Kabul in augustus 2021 is het onder andere Simmie die op inventieve wijze een nieuwe toegangsweg creëert. Hierdoor zijn de commando’s in staat om honderden mensen te evacueren.

Zelfs na zijn dood stopt Simmie’s onbaatzuchtigheid niet. Op de vraag of hij orgaandonor wilde zijn, antwoordde hij eerder in de Handleiding Nabestaanden van Defensie ‘neem ruim’. In Amerika hebben zes gezinnen dankzij de commando hun geliefde nog. Onder hen een vader van zes kinderen. Hij kreeg Simmie’s hart. Zoé: “Zo leeft hij nog steeds een beetje voort.” 


Defensie vloog van 18 tot en met 26 augustus 2021 evacuatievluchten vanuit Afghanistan. De vluchten begonnen daags nadat de Taliban het land volledig in handen namen.


Als Simmie een droom had, was hij niet te stoppen. Zo werkte hij vol overgave richting de marathon van Rotterdam toe. Die finish moest worden gehaald.


Marathon

Vorig jaar maakte Simmie met vrienden de afspraak om in 2023 de marathon van Rotterdam te lopen. Een doel waar hij, uiteraard, direct vol overgave naartoe werkte. Die finish moest worden gehaald. Aanstaande zondag legt de vriendengroep uit Leimuiden samen met twee collega’s van het KCT alsnog de ruim veertig kilometer af. Voor Simmie, met Simmie. En, niet geheel onbelangrijk, voor het goede doel.

Met hun deelname hopen de fanatiekelingen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor stichting Make-A-Wish; een organisatie die de allerliefste wens van kinderen met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte vervult.

Gouden wiegje

Zus Zoé is al een aantal jaar als vrijwilliger voor dit goede doel actief. “Het lot van kinderen greep Simmie in het bijzonder aan. Hij vond het altijd mooi als ik verhalen vertelde over wat ik doe voor Make-A-Wish, dan bleef hij vragen stellen. Voor zijn laatste verjaardag vroeg hij dan ook geen cadeau, maar een donatie. Niet iedereen kent het geluk van gezondheid en een gouden wiegje, dat besefte Simmie zich als geen ander. Hij heeft altijd zijn dromen gevolgd, hij gunde alle zieke kinderen ook zo hún dromen.”

‘Voor zijn laatste verjaardag vroeg hij geen cadeau, maar een donatie’
Simmie zou het ontzettend mooi vinden dat zijn vrienden de marathon voor de stichting lopen, verzekert Zoé. “Dit maakt de cirkel voor ons weer rond. We zijn supertrots dat zij deze uitdaging aangaan. Voor Make-A-Wish, voor ons, maar vooral voor Simmie. Zo is Simmie er nog bij. Elke dag.”

De actie van Simmie's vrienden steunen kan nog steeds. 

Check: https://www.actiemakeawish.nl/teams/run-for-a-wish

‘Voor zijn laatste verjaardag vroeg hij geen cadeau, maar een donatie’