Skip to main content

Recent nieuws

Enkele recente nieuws-items. Klik op de LEES MEER knop om het gehele item te bekijken.

Swillens neemt commando landstrijdkrachten over van Wijnen

Luitenant-generaal Jan Swillens is vanaf vandaag Commandant Landstrijdkrachten. Hij nam de functie over van zijn ranggenoot Martin Wijnen. Op ceremoniële wijze is vandaag afscheid genomen van de vertrekkende commandant en is zijn opvolger welkom geheten. De plechtigheid vond plaats op het Kasteel van Breda, thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie.

Boek: 'Ultieme Uitdaging' van oud-commando officier Werner van den Berg (alias: Rolf Österberg)

Gepland rond 11 maart 2024 zal er wederom een nieuw boek verschijnen van Rolf Österberg. Rolf Österberg is het pseudoniem van oud-commando-officier Werner van den Berg. Werner is bekend bij velen onder de commandogemeenschap, sowieso vanwege de diverse functies die hij bekleed heeft bij het Korps Commandotroepen, maar ook als innemende persoonlijkheid en een avonturier pur sang.

Topotijdreis Rucphense Heide

Alle (oud-) KCT'ers maar ook vele andere (oud-)militairen en zeker ook de deelnemers van toen aan de oefening Pantserstorm en de KCT gevechtscursussen kennen deze Rucphense Heide. Via de website Topotijdreis van het Kadaster kun je nu de veranderingen van ook dit gedeelte van Nederland in de tijd volgen via de versies van de topografische kaart. Leuk toch, uiteraard kun je ook jouw omgevingen in de tijd zien veranderen.

Kamp van Koningsbrugge Seizoen 4

Het nieuwe seizoen (vier) van Kamp Van Koningsbrugge daagt vijftien gewone burgers uit in Dartmoor, Engeland, bekend als de bakermat van commando's. Het gebied is ruig en het weer is extreem: dit zijn de optimale omstandigheden voor een ongekend veeleisende training.

No Way Back | Ray Klaassens

No Way Back, het nieuwe avontuurlijke realityprogramma van SBS6 waarin, ook 'onze', Ray Klaassens de avonturiers niet alleen uitdaagt op fysiek vlak, maar ook op mentaal vlak. Achterblijven of doorgaan? Dat is de vraag die centraal staat in het nieuwe realityprogramma. Zestien avonturiers worden getest op mentale veerkracht, strategie en uithoudingsvermogen. Oud-commando Ray begeleidt ze op een tocht door de ruige wildernis van Noorwegen.

Pleun is de eerste vrouw in 9 jaar met rode baret

Voor het eerst weer in negen jaar tijd heeft een vrouw in Nederland de rode baret behaald. Hiervoor moest de 25-jarige Pleun een zware training doorlopen bij de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. "Als het in je koppie goed zit, dan is het voor iedereen haalbaar."

Binnenkort: het levensverhaal van captain, dpl commando, Arjen Töller †

Hij gaf zichzelf nog langer de tijd. Achteraf bleek hij nog maar een kleine vijf weken te hebben. Ik mocht zijn levensverhaal optekenen. Op 22 juli werd hij onder enorme belangstelling naar zijn laatste rustplaats begeleid. Namens lichtingsploeg 92-4 nam Willem Bakhuys Roozeboom afscheid van hun maat Arjen.

10 nieuwe commando's

Onder een oorverdovend gejuich en applaus van commando’s, personeel van de Engelbrecht van Nassaukazerne en familieleden marcheerden op vrijdag 15 december 10 mannen de kazernepoort binnen.

Jo, weduwe van Paul 'Boer' Bakx, overleden

Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat Jo Bakx - van Hassel is overleden. "Haar leven stond in het teken van liefde en zorg voor de mensen om haar heen. We zullen haar missen." Jo was de weduwe van Paul Bakx. Paul, beter bekend als Boer Bakx.

Stoere commando's smelten voor 'Moeke' Geulhemermolen

Samen met de familie Bemelmans hebben oud-commando's onlangs in de Geulhemermolen een hoekje ingericht voor Moeke Bemelmans. Een eerbetoon aan de kasteleinse die hen na een zware training opving.

Generaal-Majoor bd Tom Hovenier overleden

Overleden op 12 augustus 2023 genmaj b.d. Tom Hovenier in de leeftijd van 90 jaar. Generaal Hovenier volgde als jong officier de commando-opleiding met liplg 57-5 en ontving op 8 februari 1958 zijn groene baret

De andere kant van de medaille

Medailles zijn onlosmakelijk verbonden met de landmacht. Ze vertegenwoordigen trots en zijn een officiële erkenning van de onvoorwaardelijke inzet van militairen, soms met gevaar voor eigen leven. Elke onderscheiding heeft een verhaal. In deze rubriek vertelt een collega over diens meest waardevolle stukje eremetaal. Deze keer: KCT’er sergeant-majoor Tom Renhungan (44), een van de mannen die samen met onder anderen korporaal Kevin van de Rijdt in een vuurgevecht belandde.

Mobilisatie-Oorlogskruis voor August Bakhuys Roozeboom

Na een toespraak van C-KCT overhandigde Kolonel Smeets het Mobilisatie-Oorlogskruis, in het bijzijn van Familieleden, aan achterneef Willem Bakhuys Roozeboom, zelf drager van de Groene Baret.Willem sprak een paar woorden als dank.

Je bent er niet alleen maar om voor jezelf te leven

Jaap Constandse (95 jaar) werd volwassen in de Tweede Wereldoorlog: ‘Ik heb de hele oorlog meegemaakt. De ene dag was het prachtig weer en gebeurde er niks. De volgende dag barstte de hel los. We zagen de vliegtuigen die bombardeerden en de rookwolken toen Rotterdam in brand stond.’

Exclusief gesprek tussen Stefan en Ray Klaassens

Op vrijdag 2 juni 2023 heeft Stefan Mutsdas een exclusief telefonisch gesprek met Ray Klaassens. We gaan uiteraard nog niet gedetailleerd in op de voorgenomen gespreksonderwerpen maar mag je ervan uitgaan dat we je na de publicatie, op deze website, van dit gesprek weer helemaal bijgepraat hebben over dat wat Ray op dit moment bezig houdt.

Jan Termohlen overleden

Vandaag, helaas weer zo’n bericht, waardoor je gedachten weer teruggaan naar tijden van weleer. Het droevige nieuws van het overlijden van KCT’er pur sang Jan Termohlen deed vandaag het licht van de zon doven en maakte de ogen vochtiger.

Veteranendag 2023 | 24 juni 2023

Op 24 juni 2023 is er weer de Veteranendag. Een nationaal evenement waar heel Nederland zijn meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Ook de Stichting Jouw Verhaal wil daar ook graag jullie aandacht voor vragen.

Stichting Jouw Verhaal & VeVa Marcheert van Hulp voor Helden

In een eerder nieuwsitem hebben we jullie bericht over de beoogde samenwerking van Stichting Jouw Verhaal en Stichting Hulp voor Helden. In dit nieuwsitem geven we aandacht aan deze concreet geworden samenwerking door het project en de campagne VeVa Marcheert voor het voetlicht te brengen.

Korps Commandotroepen (KCT) onder nieuwe leiding

Kolonel Huub Smeets wordt binnenkort de nieuwe commandant van het Korps Commandotroepen (KCT). Dit is de special forces eenheid van de landmacht, gevestigd in Roosendaal. De wisseling van de leiding is vandaag aan het personeel bekend gesteld.

Charlie Schuilenburg: De charismatische instructeur uit de begintijd van Skydive

Mooi verhaal over en eerbetoon aan Charles Schuilenburg.