Skip to main content

Jo, weduwe van Paul 'Boer" Bakx, overleden

jo bakx van hasselHet droevige nieuws heeft ons bereikt dat Jo Bakx - van Hassel, 'Tante Jo, moeder van het KCT', is overleden.

"Haar leven stond in het teken van liefde en zorg voor de mensen om haar heen. We zullen haar missen."

Jo was de weduwe van Paul Bakx. Paul, beter bekend als Boer Bakx, was vele jaren lang de beheerder van het Defensieterrein, waar onder andere een leslokaal en schietbanen waren. Het was ook de locatie van het tentenkamp van de ECO, het tentenkamp bij Boer Bakx.

Duizenden oud-militairen die bij het Korps Commandotroepen hebben gediend of hebben deelgenomen aan de oefening Pantserstorm, of een gevechtscursus van KMS of KMA hebben gevolgd, kennen deze locatie als de plek waar ze vaak naartoe moesten verplaatsen vanaf het Tentenkamp (Noord) naar het leslokaal bij Boer Bakx, via het smalle pad langs een weilandje daar naartoe.

In dat leslokaal werden lessen gegeven over onder andere infiltratie en exfiltratie, schuilbivak, overvallen en hinderlagen. Ook waren de lessen over krijgsgevangenschap bijzonder, waarbij zelfs een demonstratie werd gegeven van een ondervraging. Als er dan aansluitend aan die live demo ook licht geweld (een klap in het gezicht) werd gebruikt bij een van de eigen mannen/soldaten, was iedereen enorm verbaasd en viel er een opvallende stilte. Uiteraard was dit van tevoren afgestemd met de betrokken soldaat en had hij hiermee ingestemd, maar de rest wist dat natuurlijk niet.

Jo en Boer Bakx boden soms ook de gelegenheid om wat versnaperingen te kopen tijdens een pauze tussen de lessen. Deze smaakten dan meer dan geweldig!

Voor de beroepsmilitairen zetten Jo en Paul altijd in hun bijkeuken een heerlijke bak verse koffie en was het altijd gezellig om met elkaar te praten.

Het leslokaal bij Boer Bakx was/is ook al jarenlang de plek waar aan het einde van de 'Afmatting' nog even werd verzameld om te ontbijten en (wapen)onderhoud te plegen voordat het laatste stukje naar de kazerne werd gelopen. Het was ook een plek waar het niet iedereen lukte om de ogen open te houden.

Paul en Jo, die vriendelijkheid en behulpzaamheid hoog in het vaandel hadden staan, waren altijd actief op het terrein en stonden altijd open voor een praatje.

We koesteren mooie herinneringen aan hen beiden en wensen de nabestaanden sterkte met het verlies van Jo Bakx - van Hassel

Locatie 'Boer Bakx'.

In 1939 wordt de Engelbrecht van Nassau kazerne opgeleverd. Een grenskazerne. Bij de kazerne hoort een schietbaan. In dit geval lag die op de Rucphense Heide, waar nu het Tentenkamp Bakhuis Roozeboom ligt. De beheerder in 1939 werd 'boer Bakx. Zijn zoon Paul heeft die functie later overgenomen. In 1980 werd de schietbaan overbodig en wordt daar het huidige tentenkamp van de Elementaire Commando Opleiding (ECO) gevestigd. De schietloods met de schijven werd/is instructielokaal en verblijf van de instructeurs.

Tante Jo Bakx heeft nog lang kunnen wonen in het voor ons veel betekende huis. I.v.m. haar slechte ogen is ze, op enig moment enkele jaren geleden, gaan wonen in het verzorgingstehuis Champetter te Roosendaal. Oud tentenkampbeheerder Frans Klaassen bezocht en verzorgde haar daar veelvuldig.

Het woonhuis van de fam. Bakx is ternauwernood gered van de slopershamer en wordt momenteel ingericht als nieuw verblijf ECO instructeurs, met op zolder voldoende slaapruimte. De gebouwen en woonhuis staan bekend als 'Boer Baks'. 

Iedere 'Afmatting' eindigt bij 'Boer Bakx' c.q. het Tentenkamp. Wellicht is die naam zelfs nu nog gangbaar bij de huidige ECO's.


'Boer Bakx'
In september 2020 plaatste Kees Melaard op zijn Facebook pagina de nu hier ook getoonde foto en schreef daar het volgende bij:
Vele keren kwam en kom ik nog steeds langs 'Boer Bakx'. Dat is niet zo vreemd want ik woon immers vlakbij. Helaas moet ik constateren dat het woongedeelte al een hele tijd leegstaat. Dus ook geen handopsteken meer naar de bewoner(s) of een kort praatje maken als er iemand buiten is. Geen vrolijke bloempotten meer en ook geen voer meer voor de verschillende vogels. Ik kon genieten van het voorbijgaan en de korte ontmoetingen. Het maakt mij een beetje verdrietig.


'Bestman'
Mooie toevoeging van Jelle Schepers (met een recordverbondenheid aan ECO's):
Lange tijd was het traditie om op de laatste dag ECO, voor de mars naar de kazerne, de bestman te kiezen. Dat gebeurde bij Paul en Jo Bakx. Jo zorgde ondertussen voor een heerlijk kopje koffie, terwijl het instructieteam discussieerde wie deze eer te beurt zou vallen. Jo bedankt, rust zacht! 


'Familie Bochove op de koffie bij Paul en Jo'
Van Raymond: Regelmatig ging ik met mijn moeder en vader op zondag naar hen toe. 'Op de koffie' heette dat! Ik kan mij haar herinneren van meer dan 50 jaar geleden. Onze vereniging VOC WB maakte regelmatig gebruik van deze locatie als wij onze jaarlijkse Silvestertocht deden. Het rustpunt was dan in de boerderij waar ze altijd een bakje snert mee at met warme chocomelk. Een hele lieve vrouw waar ik mooie warme herinneringen aan heb! Heel veel sterkte aan familie en vrienden. Een nostalgische vrouw is heengegaan. R.I.P.