Skip to main content

Namen gesneuvelde militairen op 2 viaducten officieel onthuld

Bron: defensie.nl | 19-10-2022

Met een zogeheten naamgevingsceremonie is deze en vorige week stilgestaan bij 2 militairen die zijn omgekomen tijdens een vredesmissie. Vandaag was de ceremonie voor de onthulling van de naam van Kevin van de Rijdt op een viaduct in Tilburg. Afgelopen week gebeurde dat in Ridderkerk met Philip de Koning.

Philip de Koning

De naamgevingsceremonie van Philip de Koning

Deze sergeant bij 44 Pantserinfanteriebataljon van de landmacht was een van de ruim 9.000 Nederlandse militairen die vorige eeuw in Zuid-Libanon is ingezet. Op 9 november 1979 was hij onderweg naar Haris, een klein plaatsje in Zuid-Libanon toen een antitankmijn onder zijn drietonner ontplofte. De Koning werd dodelijk geraakt en stierf ter plaatse, de dag voor zijn 22e verjaardag.

Bataljonscommandant Maikel Vrenken: “Philip wordt niet vergeten, maar de kring van mensen die hem herdenkt is veel kleiner dan hij verdient. Het Nationaal Project “Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur en Kunstwerken” brengt daar gelukkig verandering in. Met het vernoemen van bruggen en viaducten naar omgekomen militairen worden de namen van deze helden zichtbaarder. Midden in de samenleving die zij dienden.”

Kevin van de Rijdt

Beeld: Joris Buijs

Scherpschutter Van de Rijdt was als commando uitgezonden naar Afghanistan. Hij maakte deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) missie. Van de Rijdt werd in de ochtend van 6 september 2009 dodelijk getroffen, nadat hij met zijn team tijdens een kleine patrouille in de Helmand-vallei in een hinderlaag liep. Zijn kameraden wisten zijn lichaam met gevaar voor eigen leven uit de gevechtszone te halen en terug te brengen naar Kamp Holland.

Het viaduct in Tilburg draagt sinds 2020 al zijn naam, maar vanwege de coronacrisis is daar nooit officieel bij stilgestaan. Dat is daarom vandaag gebeurd. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen: “Heel mooi dat het viaduct boven de A58 tussen Tilburg en Abcoven de naam van Kevin van de Rijdt draagt. Door specifiek dit viaduct te vernoemen, blijft de naam van Kevin genoemd worden en blijven wij hem herdenken. Een mooie en zeer terechte waardering. Zijn kracht, behulpzaamheid, humor en grote sociale hart worden nog steeds gemist.”

23 namen vereeuwigd

Inmiddels is de naam van 23 gesneuvelde militairen op deze manier vereeuwigd. Het plan is dat er nog 20 volgen. De Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid wil militairen op deze manier eren voor hun inzet voor vrede en veiligheid.

Pagina van website Veteranen Platform met 'Overzichtskaart vernoeming bruggen en viaducten'