Skip to main content

Stoere commando's smelten voor 'Moeke' Geulhemermolen

Bron: Limburger
Door: René Willems

Samen met de familie Bemelmans hebben oud-commando's onlangs in de Geulhemermolen een hoekje ingericht voor Moeke Bemelmans. Een eerbetoon aan de kasteleinse die hen na een zware training opving.

Aan touwen hangend over de Geul. 'Tokkelen vanaf de Wilhelmi­natoren. De laatste week van de jaarlijkse bivak van de commando's in Limburg was altijd pittig.

Maar het ergste was de speedmars, verzucht 'Ton Hermes. Zelfs voor de gehard­ste commando's: "Twee minu­ten rennen, één minuut lopen en dan weer twee minuten rennen. Met volle bepakking, met wa­pens en al, de steile Cauberg op."

Knotje ..

Na zo'n loodzware oefening in Zuid-Limburg werden de afge­peigerde commando's in de Geulhemermolen opgevangen door Moeke. Een lieve vrouw, herinnert Moekes kleindochter Monique Reumers-Bemelmans zich, altijd in het zwart gekleed, met zo'n ouderwets knotje in het haar. ,,Bij haar was het altijd ge­zellig. Maar ze kon ook op haar strepen staan."
Moeke heette eigenlijk Melanie Huynen. Ze was een Belgische die was getrouwd met Sjoke Be­melmans, molenaar van de Geulhemermolen. Als de boe­ren uit de buurt moesten wach­ten tot hun koren was gemalen, dronken ze bij haar vaak een 'drupke'. En zo groeide haar woonkamer langzaam uit tot een klein café.

Het kroegje van Moeke werd la­ter ook de pleisterplaats voor de commando's, de harde jongens van het Nederlandse leger die eenmaal per jaar voor een oefe­ning afzakten naar Zuid-Lim­burg. Moeke Bemelmans over­leed in 1978. Maar voor de com­mando's, die elkaar nà hun diensttijd nog regelmatig ont­moetten in Geulhem, bleef zij de moeder van de compagnie. Ze komt zelfs voor in hun Com­mandolied: 'De laatste week in bivak, dat is de mooiste tijd. Geen vreten in je broodzak, toch hebben wij jolijt. Een avondje bij Moeke, een avond op de hei.'

Getekend portret

moeke getekend portretIn de Geulhemermolen hing al­tijd een portret van Moeke. Op een gegeven ogenblik verdween dat. Met instemming van Bart en Danique Stroucken, de uitba­ters van het café is 'Moekes Hoekje' gisteren in ere hersteld. Op de schouw hangt nu weer een getekend portret van haar. Dat werd onthuld door kleindochter Monique.
Het initiatief van de oud-com­mando's heeft ook de commandotroepen van nu aan het den­ken gezet. De laatste jaren vond de jaarlijkse bivak plaats in de Ardennen, in Marche-les-Da­mes. Maar de commandant heeft de groene baretten laten weten dat de oefening volgend jaar weer in Geulhem plaats­vindt. Bij Moeke!

 

Foto: Harry Heuts. In de Geulhemermolen is een hoekje ingericht voor Moeke Bemelmans, die de commando's altijd hartelijk ontving. Kleindochter Monique heeft het getekend portret van haar oma op de schouw onthuld.

Team Kamp van Koningsbrugge bij voormalig 'Moeke'


Het 'Commandolied'


Geulhemermolen (voorheen 'Moeke')