Skip to main content

Dominee Cees Baas overleden

Zaterdag, 18 december 2021

Het droevige bericht heeft ons bereikt dat op 16 december 2021 (zijn verjaardag) commando dominee luitenant-kolonel b.d. Cees Baas is overleden. Cees is 88 jaar geworden.

Cees Baas is, als legerpredikant, dominee geweest bij het KCT in de periode 1974-1989. Cees behaalde met KCT-lichting 74-4 zijn groene baret en behaalde daarna ook verschillende para-brevetten. Zo was hij niet alleen onze dominee maar voor een aantal van ons ook de mede-cursist of maakte ie deel uit van dezelfde ‘stick’ tijdens het parachute springen.

Samen met aalmoezenier Sweere vormden zij, gedurende vele jaren, samen het team van geestelijk verzorgers van het KCT.

Warme herinneringen zullen er ook zijn aan hun bezoeken aan ons tijdens de ECO of bij (internationale) oefeningen. Altijd weer een persoonlijk moment van oprechte aandacht. Ook zullen bij velen er de herinneringen zijn aan het wekelijkse GV uurtje tijdens de commando-opleiding in de nissenhut kapel (… in het land van Baas en Aal …) op de kazerne, alwaar we weer even konden bijkomen en soms onvermijdelijk ook wat mochten bijslapen. Er was dan ook altijd een mogelijkheid tot reflectie over de afgelopen week via een evaluatie waar het ons vrij stond om eventuele gebeurtenissen/ervaringen te delen waar zij dan iets mee wilden en konden gaan doen. Veelal kwam, met een enkele uitzondering, daar meestal niet veel meer uit dan de constatering dat er ook die week weer te weinig zoet beleg was bij ontbijt en lunch. Je bleef toch altijd wat voorzichtig ;-).

Uiteraard zullen er ook en vast meer persoonlijke momenten zijn geweest waarbij (vertrouwelijke) steun verleend is. Hun aandacht, vaak versterkt met het lekkerste pepermuntje van de wereld, deed soms wonderen. Ook zijn er in die jaren heel wat kinderen (meestal van de beroeps) gedoopt in de kapel door een van de legerpredikanten.

We koesteren de fijne herinneringen aan dominee Cees Baas, een warme persoonlijkheid en een fijn mens!

Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van Cees.