Skip to main content

Commando’s kunnen hun levensverhaal kwijt in podcast Mutsdas: ‘Dit wisten mijn kinderen zelfs niet’

Uit: BN De Stem (zondag 3 juli 2022)

Door: WIM VAN DEN BROEK

Podcastmaker Stefan Vreugdenburg interviewt zo veel mogelijk oud-commando's.
Vandaag was hij bij de 95-jarige Jaap Constandse.
 © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

ROOSENDAAL - Om de haverklap neemt Stefan Vreugdenburg (58) vanuit zijn woonplaats Maarssen de trein naar West-Brabant om hier oud-commando's te interviewen. De gesprekken zijn terug te horen in de podcast Mutsdas.

DOOR: WIM VAN DEN BROEK (Premium artikel: BN De Stem)

De interviews maken deel uit van de Stichting Jouw Verhaal. "Levensverhalen worden zelden verteld", weet Vreugdenburg inmiddels. "Aan wie zou je het moeten doen en wanneer? Dat geldt voor gewone burgers en al helemaal voor mensen met een militaire achtergrond. Verhalen van missies of de elementaire commando opleiding zijn vaak zo persoonlijk, dat zelfs directe familie er niet mee geconfronteerd wordt. Of wil worden."

Groene baret

Vreugdenburg noemt zich Stefan Mutsdas, naar de wollen sjaal, die door militairen ook als muts gebruikt wordt. Na een afgebroken opleiding journalistiek haalde hij als dienstplichtig militair de groene baret bij het Korps Commando Troepen in Roosendaal. Hij is vader van vijf volwassen kinderen, runde met ups en downs acht Indonesische restaurants en begon in coronatijd weer contact te zoeken met zijn commandomaten.

"Bij ons eerste gesprek verzocht hij me hem met Jaap aan te spreken"

Stefan Vreugdenburg , over zijn contact met Jaap Constandse, kolonel bd

"In gesprekken met die kerels op reünies viel het me op dat ze allemaal wel hun verhaal hebben, maar nauwelijks kunnen delen. Dat bracht me op het idee de oud-commando's te gaan interviewen."

Deze week was de podcastmaker opnieuw in het zuiden. Hij trapte af bij Roosendaler Jaap Constandse met zijn 95 lentes de oudste commando in de reeks van inmiddels ruim 70 interviews. De kolonel buiten dienst was al eerder door Vreugdenburg geïnterviewd, maar is een dankbare informatiebron gebleken. Stefan: "Bij ons eerste gesprek verzocht hij me hem met Jaap aan te spreken. Als iemand dat prettig vindt, dan doe ik dat."

Geheugentraining

Op zijn beurt is de zeer krasse Korea-veteraan fanatiek luisteraar geworden van de Mutsdas podcast. "Stefan spreekt onze taal, dat helpt. Hij is oprecht belangstellend, neemt er de tijd voor, stelt de juiste vragen." Lachend zegt de hoogbejaarde Roosendaler dat de bezoekjes van Vreugdenburg ook een goede geheugentraining zijn. De vragensteller interrumpeert: "Met jouw geheugen is niks mis Jaap. Je bent nota bene al veertig jaar buiten dienst."

"Het zijn de kerels, mooi en stoer aan de buitenkant, die blij zijn dat ze hun verhaal kunnen doen en dat het ook wordt vastgelegd"
Stefan Vreugdenburg

Ook voor de verhalen rondom de markante onderofficier Herman Rohde, evenals Vreugdenbrug van Indische komaf, klopt de podcastmaker aan bij Constandse. "Jaap heeft hem meegemaakt, dat is waardevol." Stefan merkt dat na twee jaar steeds meer commando's ingaan op zijn verzoek tot interviews.

"Ik doe het niet voor mezelf, al moet er wel een keer een verdienmodelletje gevonden worden. Het zijn de kerels, mooi en stoer aan de buitenkant, die blij zijn dat ze hun verhaal kunnen doen en dat het ook wordt vastgelegd." Jaap: "Wat ik tegen jou verteld heb, wisten mijn kinderen geen van allen."

Benieuwd naar het levensverhaal van Jaap Constandse?