Skip to main content

Update: Seizoen 3 van Kamp van Koningsbrugge komt eraan!

Inmddels is er dus de, door velen gehoopte, aankondiging geweest dat er weer een nieuw seizoen van Kamp van Koningsbrugge komt!

Wacht jij met smart op het nieuwe seizoen van 'Kamp van Koningsbrugge'? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Vanaf 25 mei 2023 kun je weer wekelijks om 20.30 uur genieten van het programma op NPO 1. Wie haalt het einde van dit unieke en loodzware experiment?

Thema: Kaartlezen, kompas en vuur maken

Bekijk eerst de video van Ray Klaassen en indien jij je wilt voorbereiden op een deelname aan Kamp van Koningsbrugge of anderszins meer wilt weten over kaartlezen, werken met een kompas en het maken van een vuurtje te velde, ga dan naar deze SJV-special.

Kamp van Koningsbrugge Seizoen 3 / 2023 ?

Vrijdag, 11 maart 2022.

Op donderdagavond 10 maart 2022 hebben velen onder ons kunnen meegenieten van de laatste aflevering van Kamp van Koningsbrugge seizoen 2. Ook dit seizoen bracht weer een feest aan herinneringen teweeg en hebben we vast ook een en ander herhaald meegevoeld door de herkenbare belevenissen en ervaringen van zowel de cursisten alsmede de instructeurs. Menigeen kijkt al uit naar een mogelijk vervolg via Kamp van Koningsbrugge Seizoen 3 / 2023.

Mocht je deze serie, of afleveringen daaruit, gemist hebben dan zijn er nog genoeg mogelijkheden, o.a. via NPOStart en NLZiet, om deze alsnog te gaan bekijken, een aanrader!

Trouwens, mogelijk heb je de podcasts met de levensverhalen van de instructeurs Ray Klaassens, Dai Carter en Richard Bergmans nog niet beluisterd en tippen we deze, via onderstaande links, nu nog even een keer.

Ook is er in dit seizoen een aparte serie met, op 13-03-2022, 12 video's gemaakt 'Behind the Scenes' die absoluut het (opnieuw) bekijken waard zijn!

  • Dai Carter en Ray Klaassens

  • Richard Bergmans in gesprek met 'cursist' Robin

In de laatste aflevering werd ook de herinnering teruggebracht aan de tijdens operatie 'Market Garden' in 1944 omgekomen commando, lid van No.2 Dutch Troop, August Bakhuis Roozeboom. Het huidige commandokamp staat op de plaats van de voormalige 100-meter-baan op de vroegere schietbaan op de Rucphense Heide. Dit kamp is op 29 april 1980 geopend en genoemd naar deze commando.
August was ook de neef van de vader van ook oud-commando en avonturier Willem Bakhuys Roozeboom waar wij het levensverhaal van hebben opgetekend (met ook een uitleg over Bakhuis versus Bakhuys). 

Een delegatie van 12 oud-commando's, die samen ook een erehaag vormden, maakte deze aflevering, op de laatste rustplaats van miltairen die hun leven hebben gegeven voor ook onze vrijheid, nog meer speciaal.

De Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Oosterbeek (ook bekend als Airborne Begraafplaats) bevat de graven van hen die stierven tijdens Market Garden in september 1944 en de gevechten die daarna volgden in dit gebied.

In totaal bevinden zich hier 1.680 Oorlogsgraven uit het Gemenebest, waarvan 245 niet geïdentificeerd zijn. Daarnaast zijn er 73 Poolse en 3 Nederlandse Oorlogsgraven, alsmede 3 graven van medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission.

Leave no one behind

In de laatste aflevering zat ook, en heel indrukwekkend, het bijzondere verhaal met de herinnering en een eerbetoon aan Kevin van de Rijdt. Als lid van de speciale eenheid Task Force 55 sneuvelde de 26-jarige commando-korporaal Kevin van de Rijdt op 6 september 2009 in de omgeving van Deh Rawod, Uruzgan.

Tijdens een vuurcontact tussen vijandelijke strijders en de speciale eenheden van Task Force 55 werd Kevin rond 11.00 uur plaatselijke tijd getroffen en overleed aan zijn schotverwondingen. Commando Kevin is en blijft een held voor zijn makkers. Memories last forever!