VETERANENDAG 2023
24 JUNI 2023
-
Intro Veteranendag
Veteranendag 2023
Nederland bedankt 24 juni haar meer dan 100.000 veteranen tijdens de Nederlandse Veteranendag. Het evenement is toegankelijk voor alle bezoekers, met een defilé en een grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag. We zijn er zo, NOG:
-
Dagprogramma
Veteranendag 2023
Zaterdag 24 juni staat Den Haag weer bol van de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag.
Vanwege de verbouwing op het Binnenhof vinden verschillende deelprogramma’s elders plaats. Zo wordt de ceremoniële opening gehouden in de Koninklijke Schouwburg en niet in de Ridderzaal. De medaille-uitreiking op het Binnenhof verhuist naar het Lange Voorhout. Daar, voor museum Escher, krijgen zo’n 70 veteranen hun medaille opgespeld voor hun recente inzet. Het defilé wordt als vanouds afgenomen door Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk en het Malieveld blijft het centrale punt van de dag. Van de opvang van alle veteranen in de vroege ochtend en het samenstellen van het defilé rond de lunch tot het afsluitende feest met livemuziek en een drankje. Iedereen is de hele dag welkom op het Malieveld en langs het defilé, ook niet-veteranen. Er is genoeg te zien. In totaal worden ongeveer 80.000 bezoekers verwacht waaronder veel veteranen met hun begeleiding.
Als opwarmer voor de Veteranendag springen op vrijdag 23 juni rond 13.00 meerdere parachutisten af boven de Hofvijver om vervolgens te landen in het water. Een bijzonder gezicht.
-
Project: VeVa Marcheert
1 dag (16 juni 2023), 23 prestaties.
VeVa Marcheert, een initiatief van Hulp voor Helden, heeft als doel de waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek te stimuleren. Met de inzet van zo’n 2.400 studenten van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa), zal de 2023- en daarmee 3e editie meer impact realiseren dan de vorige edities!
Met VeVa Marcheert kondigen, op 16 juni 2023, de VeVa studenten de nationale Veteranendag van zaterdag 24 juni 2023 aan en zorgen zij er mede voor dat veteranen de erkenning en waardering krijgen die zij verdienen.
Dit project van Stichting Hulp voor Helden is mede mogelijk gemaakt door Stichting Jouw Verhaal
WAT IS VEVA
VeVa studenten zijn jonge mannen en vrouwen die zich oriënteren op een militaire opleiding en die leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de recente overstromingen in Limburg. Maar het zijn ook jongeren die erover nadenken om in de toekomst te vertrekken richting missiegebieden in binnen- en buitenland.De campagne
De inzet van de studenten voor de erkenning en waardering voor veteranen, met name onder jongeren stimuleren is wat dit evenement uniek maakt. Om deze impact te vergroten, zijn er verschillende instrumenten ingezet. Naast TV-spots en podcasts worden er in de steden waar de studenten marcheren abri campagnes uitgezet. Op deze posters staan de veteranen uit de TV spot met daarin een QR code naar hun verhalen.
Televisie
Dit jaar zet men groots in met een TV spot in de zendtijd van Socutera. In deze spot willen zij de kijkers bewust maken van het feit dat veteranen overal in onze samenleving zijn. Zij hebben zich in het (recente) verleden ingezet voor onze vrede, vrijheid en veiligheid. De studenten van de VeVa opleiding van ROC Nijmegen en vier veteranen (waaronder Jaap Constandse en Hans Geluk) schitteren in deze spot.De opbrengst
De opbrengst, via donaties, van VeVa Marcheert gaat naar de helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie die helden zijn? Militairen en veteranen die zich dagelijks inzetten voor onze vrijheid, vrede en veiligheid. En natuurlijk hun thuisfront. Helden in dienst van onze vrijheid. Met een beroep dat gepaard kan gaan met eenzaamheid, onbegrip en soms zelfs een traumatische ervaring. Zij verdienen daarom onze erkenning, waardering en steun! -
'Onze' Veteranen
De veteranen met een (levens)verhaal op onze website
Stichting Jouw Verhaal brengt (levens)verhalen van mensen die zich hebben ingezet of dat nog steeds doen voor onze vrede en veiligheid.
Vanzelfsprekend zijn dat niet alleen militairen van Defensie maar ook haar burgers en die van andere organisaties zoals o.a. die van de ‘zwaailicht’-diensten en al onze zorg-medewerkers. Ook deze groep willen we steeds nadrukkelijker onder de aandacht brengen.
Allen maken deel uit van de groep die wij als onze HELDEN kunnen en mogen beschouwen!
Met trots bieden wij op onze website de levensverhalen aan van ook 'onze' veteranen.
Albert Siegel
Richard Bergmans
Kees de Waard
Joop Brouwer
Rembrandt Joosten
Larssen de Haan
Ron van de Put
Sven de Bruijn
Rien van Duren
Hermanus van Woudenberg
Rinus Leijs
Jos Hesp
Otto van Wiggen
Ger Pastoor
Onno van Boven
Tom Renhungan
Ymo Hartzema
Arno Mansveld
Colin Bal
Ron Aartsen
Piet Filius
Taylor Daamen
Leen Noordzij
Hermann Rohde
Bert Thijssen
Daan Brink
JP van Oostrum
Piet Oosterbaan
Peter van der Putten
John van Dalsum
Caro Lefèvre
Peter Bercx
Werner van den Berg
Willy Engelmann
Charles Pellens
Ben Hollard
Willem Kievit
Jamil Meusen
Ad Koevoets
Maurice Becks
Joost Tuinman
Peter Zandvliet
Dai Carter
Piet Paul
Rogier Visser
Jaap Constandse
Lars Jurgen Meijer
Howard Koster
Klaas Jol †
Ed Oskam
Ook willen we aandacht geven en bij deze ook nadrukkelijk vragen voor onze KOUDE OORLOG MILITAIREN.
De Koude Oorlog Militair is gedurende een periode van meer dan 40 jaar, paraat geweest en nog steeds paraat, om de vrijheid van Nederland en West Europa te allen tijde te borgen tegen de dreiging vanuit het Warschaupact, Rusland en het Oosten en daarmee bijdragen aan stabiliteit en vrede binnen Europa.
De Koude Oorlog is heden ten dage nog/weer aanwezig en dus nog steeds actueel. Dit betekent dat ook iedere Nederlandse militair, van alle Nederlandse Krijgsmachtonderdelen / NATRES (beroeps (actief of met FLO), vrijwillig, veteraan en dienstplichtig personeel van alle rangen en standen), een Koude Oorlog Militair is. Ook van deze groep Koude Oorlog Miitairen bieden wij met dezelfde trots hun mooie levensverhalen.
Willem Bakhuys Roozeboom
Gaston Otten
Co Hartman
Jaap Medendorp
Pieter Franken
Anton Oomen
Henk Hoppentocht
Frans Veltien
Ronald van Leeuwen
Henk-Jan Geel
Rob Obbes
Stefan Vreugdenburg
Ben de Wit
Julius Breinburg
Paul Borst
Deka Wielenga †
Peter Cortel
Marcel van Hooijdonk
Robert Willms
Mark Rogge
Arij de Jong
Roland Prinsen
Lucas van Nielen
Raymond Bochove
Nico Somerwil
Theo Alsemgeest
Evert Top
Wiebe Keizer
Joost Heggers
Ivo Lamers
Otto de Goeij
Vader en zonen Bastian
Mark-Jan Pothoven
Patrick Walthuis
Egbert Ruijgrok
Gérard Urselmann
Bert van der Ham
Hans Bos
Jelle Schepers
Arjen Töller †
Robert van de Graaf
Martin Oosterlaken
Chris Kolenberg
Henk Heesakkers
Aristakes Jesseyan
Frank van Hellemondt
Ton van der Linden
Peter Oosterhaven
Marc Boosten
Jan Kroon
-
Ondersteuners
Enkele, de veteranen ondersteunende, organisaties die wij, Stichting Jouw Verhaal, een warm hart toedragen.
Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteiten (OVA)
Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteiten (OVA) helpt veteranen te verbinden met elkaar en ook met de maatschappij. Daarvoor genereert ze financiële middelen en ondersteunt dan dergelijke activiteiten daarmee. Ook kan ze bemiddelen in het krijgen van andere vormen van ondersteuning. Denk dan bijvoorbeeld aan extra mankracht of aan organisatorisch advies.Nederlands Veteranen Instituut
Samen bouwen aan een maatschappij waarin elke veteraan meetelt, meedoet en zich thuis kan voelen. Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende conflicten en vredesmissies. Daarvoor verdienen zij erkenning en waardering vanuit de samenleving en zorg wanneer dat nodig is. Ze ervaren dat ze gezien worden en dat hun bijdrage belangrijk is. Het Nederlands Veteraneninstituut draagt daaraan bij.Veteranenplatform (VP)
Het Veteranen Platform kwam in 1989 tot stand als een overkoepeling van tien veteranenorganisaties. Het als Stichting gestarte VP is in 2015 Vereniging geworden. Belangrijkste doelstelling was het gezamenlijk behartigen van de belangen van Nederlandse veteranen. Aan deze doelstelling is nog niets gewijzigd. De kernwoorden “erkenning, waardering en zorg voor veteranen” zijn nog steeds actueel.Hulp voor Helden
Al bijna 150 jaar stimuleert, initieert en financiert Hulp voor Helden projecten die bijdragen aan het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront - in de vorm van concrete steun of door het bevorderen van erkenning en waardering.Stichting NU of NOOIT
Stichting NU of NOOIT is geen behandelcentrum, maar is erop gericht om op een aansprekende wijze fysiek en psychisch gewonde 'uniformdragers' als lotgenoten bij elkaar te brengen en ervaringen uit te wisselen. Middels deze activiteiten, waarbij respect en waardering ons uitgangspunt is, kunnen betrokkenen in een relaxte sfeer een weg omhoog vinden in hun maatschappelijk/sociaal functioneren. -
NL Missies
Dit is een overzicht van de internationale vredesoperaties waaraan Nederland na 1945 heeft deelgenomen. Het waren missies om de internationale rechtsorde te handhaven en te bevorderen. Maar ook om (de belangen van) Nederland te verdedigen en te beschermen. Bij verschillende missies ging het om humanitaire hulpverlening en reddingsoperaties.
Wil je meer info zien over de betreffende missie(s) ga dan via DEZE LINK naar de website van defensie.nl. Graag zien we je dan wel snel weer terug!
United Nations Special Committee on the Balkans (UNSCOB)
21 oktober 1947 - 31 juli 1951
Korea-oorlog
16 juli 1950 - 24 januari 1955
United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)
7 juli 1956 – heden
Bloedplasma Hongaarse Opstand
28 oktober 1956 - 2 november 1956
First United Nations Emergency Force (UNEF-I)
12 november 1956 - 28 december 1956
United Nations Observer Group in Lebanon (UNOGIL)
12 juni 1958 - 9 december 1958
Reddingsoperatie in Agadir
2 maart 1960 - 5 maart 1960
United Nations Operation in the Congo (UNOC)
2 maart 1960 - 5 maart 1960
Watersnood in Midden-Frankrijk
3 oktober 1960 - 7 oktober 1960
Stormvloed in Hamburg
17 februari 1962 - 27 februari 1962
United Nations Yemen Observation Mission (UNYOM)
27 november 1963 - 12 september 1964
Trainingsmissie in Tanzania
18 augustus 1965 - 24 december 1965
United Nations India-Pakistan Observation Mission (UNIPOM)
23 september 1965 - 19 maart 1966
Aardbeving in Turkije
23 augustus 1966 - 2 september 1966
Operatie Aqua Vita, Florence
12 november 1966 - 9 december 1966
Netherlands Engineer Team Assisting Bihar (NETAB)
23 mei 1968 - 21 mei 1969
De Tunesië-compagnie
4 december 1969 - 4 maart 1970
Noodhulp Pakistaanse burgeroorlog
12 juli 1971 - 20 juli 1971
Luchtbrug in Sudan
24 oktober 1972 - 24 december 1972
Voedseldistributie in West-Afrika
17 juli 1973 - 21 september 1973
Saheldetachement Darfur
24 augustus 1974 - 1 november 1974
United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL)
25 februari 1979 - 6 november 1985
Reddingsoperatie hotelplatform Noorwegen
27 maart 1980 - 29 maart 1980
Multinational Force and Observers (MFO)
6 maart 1982 - 1 mei 1995
Mijnenjacht in de Rode Zee en de Golf van Suez
29 augustus 1984 - 6 december 1984
Tenten voor Ethiopië
8 januari 1985 - 5 februari 1985
Veerbootramp Herald of Free Enterprise, België
6 maart 1987 - 7 maart 1987
De oorlog tussen Iran en Irak
1 november 1987 - 2 januari 1989
United Nations Transition Assistance Group (UNTAG)
23 maart 1989 - 11 april 1990
Operatie Red Cross Flight, Roemenië
27 december 1989 - 3 januari 1990
Golfoorlog
9 september 1990 - 15 juli 1991
Provide Comfort - operatie Haven
23 april 1991 - 31 januari 1992
United Nations Special Commission (UNSCOM)
9 juni 1991 - 10 november 1998
United Nations Angola Verification Mission (UNAVEM)
5 juli 1991 - 5 juli 1997
European Community Monitoring Mission (ECMM) / European Union Monitoring Mission (EUMM)
15 juli 1991 - 7 januari 2007
ECTF voedseldistributie voor het GOS
29 januari 1992 - 29 juni 1992
Inzet in Cambodja: UNAMIC en UNTAC
18 februari 1992 - 18 november 1993
United Nations Protection Force (UNPROFOR) en de United Nations Peace Forces (UNPF)
10 maart 1992 - 20 december 1995
Embargo op de Adriatische Zee
19 juni 1992 - 27 mei 1996
Inzet van het luchtwapen boven Bosnië, Kroatië en Kosovo
12 april 1993 - 20 december 1995
CVSE/OVSE in Moldavië
16 mei 1993 - 20 september 2004
United Nations Observer Mission in South Africa (UNOMSA)
4 juni 1993 - 6 december 1993
Embargo op de Donau
7 juni 1993 - 11 oktober 1996
Cambodian Mine Action Centre (CMAC)
14 juli 1993 - 1 oktober 2000
United Nations Operation in Mozambique (UNOMOZ)
11 augustus 1993 - 16 januari 1995
Operaties in het Grote Merengebied, Centraal-Afrika (1994-1998)
17 augustus 1993 - 4 september 1994
Operatie Support Democracy en Uphold Democracy, Haïti
1 november 1993 - 17 maart 1995
CVSE/OVSE in Georgië
25 mei 1994 - 1 mei 1996
WEU in Mostar (Task Force Mostar)
23 juli 1994 - 31 oktober 1996
International Conference on Former Yugoslavia-missie (ICFY-missie)
10 oktober 1994 - 30 maart 1996
United Nations Mission in Haïti (UNMIH)
27 december 1994 - 11 april 1996
United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF)
16 januari 1995 - 31 mei 1997
Rapid Reaction Force (RRF) in Bosnië
17 juni 1995 - 20 december 1995
Central Mine Action Training School (CMATS) Angola
25 oktober 1995 - 20 april 1999
Implementation Force (IFOR) en Stabilisation Force (SFOR)
20 december 1995 - 2 december 2004
United Nations Mission in Bosnia and Herzegovina (UNMIBH)
5 maart 1996 - 1 januari 2003
Multinational Interception Force (MIF)
16 maart 1996 - 25 maart 2000
United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium (UNTAES)
1 mei 1996 - 22 oktober 1997
OVSE in Bosnië-Herzegovina
21 mei 1996 - 25 oktober 1996
De Albanese Piramidespelcrisis
14 maart 1997 - 16 maart 1997
Aardbeving in Iran
15 mei 1997 - 16 mei 1997
Multinational Advisory Police Element (MAPE) en de European Commission Police Assistance in Albania (ECPA)
15 mei 1997 - 31 augustus 2002
Watersnoodramp in Oost-Europa
15 juli 1997 - 1 november 1997
Hulpgoederen voor Somalië
25 oktober 1997 - 26 oktober 1997
OVSE in Albanië
2 december 1997 - 25 september 2002
United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)
1 juni 1998 - 6 juni 2001
Operatie Air Quake, Afghanistan
6 juni 1998 - 3 juli 1998
Evacuatieoperatie Eritrea
7 juni 1998 - 8 juni 1998
Operatie Mitch / operatie Tellar
30 oktober 1998 - 21 november 1998
NAVO-verificatiemissie en Extraction Force (EF) Kosovo
15 december 1998 - 24 maart 1999
Operatie Allied Force
24 maart 1999 - 20 juni 1999
Kosovo Force 1999 - 2000 (KFOR)
12 april 1999 - 8 augustus 2000
Operatie Allied Harbour
14 april 1999 - 12 augustus 1999
Hulpvluchten voor Turkije
18 augustus 1999 - 12 oktober 1999
United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK)
31 augustus 1999 - 7 augustus 2000
Watersnoodramp in Mozambique
3 maart 2000 - 30 maart 2000
Aardbeving bij Sumatra
6 juni 2000 - 8 juni 2000
United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)
28 juli 2000 - 7 februari 2003
Operatie Essential Harvest, Macedonië
26 augustus 2001 - 2 oktober 2001
Enduring Freedom
22 oktober 2001 - heden
OVSE Spillover Monitor Mission, Macedonië
28 oktober 2001 - 1 februari 2004
International Security Assistance Force (ISAF)
11 januari 2002 - heden
Inzet in Sudan
1 juni 2002 - 9 juli 2011
Operatie Amber Fox, Macedonië
26 juni 2002 - 15 december 2002
European Union Police Mission I en II (EUPM)
1 januari 2003 - heden
Operatie Display Deterrence, Turkije
25 februari 2003 - 16 april 2003
Operatie Concordia
31 maart 2003 - 15 december 2003
Inzet in Irak
1 augustus 2003 - 7 maart 2005
United Nations Mission in Liberia (UNMIL)
18 november 2003 - 19 februari 2004
Politiemissie Proxima, Macedonië
12 december 2003 - 15 december 2005
Aardbeving in Bam, Iran
30 december 2003 - 31 december 2003
United Nations World Food Program Iraq Mission
26 januari 2004 - 3 augustus 2004
Inzet in het Grote Merengebied, Centraal-Afrika II (1998-heden)
1 april 2004 - heden
Operatie Golden Eagle, Ivoorkust
10 november 2004 - 17 november 2004
European Union Force (EUFOR BiH)
2 december 2004 - 19 november 2011
NATO Headquarters Sarajevo (NHQ-S)
2 december 2004 - heden
Tsunami in Zuidoost-Azië
28 december 2004 - 14 juli 2005
Aceh Monitor Mission (AMM)
15 augustus 2005 - 15 maart 2006
Bosbranden in Portugal
22 augustus 2005 - 7 september 2005
Noodhulp na Orkaan Katrina, Verenigde Staten
7 september 2005 - 13 september 2005
Kosovo Force 2
11 oktober 2005 - heden
NATO Disaster Relief Team Pakistan
23 oktober 2005 - 1 februari 2006
Maritieme Antipiraterij operaties Somalië
28 oktober 2005 - heden
European Union Border Assistance Mission in Rafah (EUBAM \u2013 Rafah)
21 februari 2006 - 30 mei 2008
Operatie Falah Watra Suriname 2006
15 mei 2006 - 25 mei 2006
Maritime Task Force UNIFIL
16 december 2006 - 1 maart 2008
Bosbranden in Griekenland 2007
26 augustus 2007 - 7 september 2007
Orkaan Felix Nicaragua 2007
6 september 2007 - 12 september 2007
Security Sector Reform Libanon
3 januari 2008 - 3 december 2008
European Union Force Tchad/RCA
18 mei 2008 - 18 maart 2009
European Union Monitoring Mission (EUMM) in Georgië
1 oktober 2008 - 1 januari 2009
Aardbeving in Haïti
13 januari 2010 - 28 januari 2010
Evacuatiemissie in Libië
22 februari 2011 - 11 maart 2011
Operatie Unified Protector in Libië
23 maart 2011 - 31 oktober 2011
Operatie Active Fence (Patriot-missie Turkije)
26 januari 2013 – 26 januari 2015
Malaysia Airlines MH17
18 juli 2014 – 1 juli 2015
F-16-missie Baltische staten vanuit Polen
5 september 2014 – 16 december 2014
Operatie Tricolette
6 november 2014 - 24 januari 2015
EU-noodhulp aan Haïti
10 oktober 2016 - 26 oktober 2016